6 tips bij het maken van een infographic

Jiska van der Genugten
22 juli 2018
5 minuten

Wist je dat maar liefst 80% van wat ons brein onthoudt visueel is? Beelden spreken tot de verbeelding, maken dingen net wat duidelijker en zorgen er dus ook voor dat we informatie beter onthouden. Dat is waarom infographics zo goed werken! In dit blog geef ik je 6 tips bij het maken van een infographic.

 

Maar eerst... Wat is een infographic?

Infographic is een verkorting van twee Engelse woorden, namelijk ‘information’ en ‘graphics’. Door middel van een visuele vertaling breng je de belangrijkste informatie snel over bij de lezer. Een goede infographic zorgt ervoor dat de lezers complexe materie beter begrijpen of juist de details onthouden waar zij normaal gesproken gemakkelijk overheen lezen.

Nu het duidelijk is wat een infographic precies is kunnen we door naar de tips. Hoe maak je een effectieve infographic?

1. Wie is je doelgroep?

Naar wie communiceer je met je infographic? Zijn dit jongeren, zakenpartners of misschien een potentiële klant? De doelgroep voor je infographic bepaalt mede wat de tone-of-voice en het thema van je infographic gaat worden. Stap dus eerst in hun belevingswereld en begin dan pas met het ontwikkelen van jouw infographic.

2. Wat is het doel van je infographic?

Met welk doel ga je de infographic maken? Wil je bijvoorbeeld een specifiek onderwerp onder de aandacht brengen, data visueel inzichtelijk maken of een stappenplan presenteren? Het doel van je infographic is van invloed op hoe deze er uiteindelijk uit gaat zien.

3. Bepaal het onderwerp

Welke informatie wil je overbrengen en waarin is jouw doelgroep geïnteresseerd? Zorg ervoor dat je één duidelijk onderwerp kiest en hierbij blijft, anders is het mogelijk dat er binnen je infographic verwarring ontstaat en jouw verhaal niet meer duidelijk is voor de doelgroep.

4. Verzamel alle informatie

Een onderwerp voor je infographic bepaald? Dan is het tijd om alle benodigde informatie rondom dit onderwerp te verzamelen en bundelen. Denk hierbij aan feiten en cijfers, onderzoeken, interviews of enquêtes. Vervolgens vertaal je deze informatie naar een goedlopend verhaal, dat duidelijk en gestructureerd is voor de lezer.

5. Kies een bijpassend thema

Wanneer je jouw verhaal hebt staan bepaal je het thema waarin je jouw infographic vorm gaat geven. Ga hierbij op zoek naar inspiratie op het internet en ontdek waarmee jij de aandacht kunt pakken. Gaat jouw infographic over een onderwerp in de zorg? Laat jouw thema dan ook aansluiten op de zorg, bijvoorbeeld door middel van iconen of kleuren. Het gaat hierbij om een creatieve vertaalslag waarin jouw verhaal nog steeds de primaire focus heeft.

6. Een logische lay-out

Wanneer je bovenstaande punten hebt afgewerkt is het tijd om echt aan de slag te gaan met de infographic. Een handige tip is om eerst een schets te maken van jouw ideeën, zo kun je alle informatie gemakkelijk een plekje geven en een duidelijke structuur bepalen. Wellicht heb je meerdere schetsen nodig totdat je er zeker van bent dat jouw infographic het juiste verhaal vertelt. Neem hiervoor de tijd en mocht je er nog niet helemaal uit komen, doorloop de bovenstaande stappen dan nog eens. Uiteindelijk zal jouw infographic de show stelen!

infographics

Een infographic bij Nilsson

Voor diverse klanten hebben wij verschillende soorten infographics gemaakt, waaronder RWS, Westerscheldetunnel, HZ University of Applied Sciences en Adrz. Ook een infographic door ons laten maken? Neem dan eens contact met ons op!

We gaan ook graag jouw uitdaging aan!

Let's meet