Bedorven melk in omloop!

Mark Wittens
Mark Wittens
13 januari 2016
4 minuten

In 2010 vergeleek Microsoft zijn eigen product (Internet Explorer 6) nog met bedorven melk: “je zou geen melk van 9 jaar oud drinken, waarom zou je dan wel een 9 jaar oude browser gebruiken?”. De toen nog redelijk moderne browser die met deze campagne werd gepromoot (Internet Explorer 8) is vanaf vandaag ook met pensioen. En dat niet alleen: ook de twee opvolgers (versie 9 en 10) worden sinds vandaag officieel niet meer ondersteund door Microsoft.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Voor gebruikers is het vervallen van de ondersteuning van de browsers eigenlijk alleen maar goed nieuws: veel webbouwers zorgen ervoor dat hun websites goed werken in de meest gebruikte browsers. Met het vervallen van de ondersteuning van deze drie (veelgebruikte) oudere browsers  zal het gebruik ervan snel terugnemen. Hierdoor kunnen webbouwers nieuwe technieken gaan toepassen omdat er geen rekening meer gehouden hoeft te worden met browsers waarin deze technieken nog niet of niet goed werkten. Het gebruik van deze nieuwe technieken zien bezoekers weer terug in snellere en mooiere websites.

Virussen liggen op de loer

Je moet er natuurlijk wel even goed opletten dat je niet de browser blijft gebruiken die niet meer ondersteund wordt. Het kan namelijk zijn dat in deze browser beveiligingslekken ontdekt worden die niet meer gedicht zullen worden. Als je dan met een dergelijke browser een website bezoekt die misbruik maakt van zo’n lek kan het zijn dat je computer een virus oploopt of dat bijvoorbeeld creditcardgegevens worden gestolen. Bovendien zullen websites in deze browsers niet altijd meer goed werken. Het kan ook zijn dat websites er niet meer helemaal uitzien zoals bedoeld.

Doe de check

Weet je niet welke browser of welke versie jij gebruikt? Kijk dan op http://www.whatbrowser.org/intl/nl/. Daar zie je in één oogopslag welke browser je gebruikt, welke versie je hebt en of deze versie nog actueel is. De nieuwste browsers zijn overigens standaard zo ingesteld dat ze zichzelf automatisch updaten, maar deze functie kan door de gebruiker (of de systeembeheerder) worden uitgeschakeld. Daarom is het aan te bevelen om zo nu en dan even te controleren of je browser nog up-to-date is, net zoals het verstandig is om even naar de datum te kijken als je een pak melk uit de koelkast pakt. 

bron: https://www.microsoft.com/en-us/WindowsForBusiness/End-of-IE-support

We gaan ook graag jouw uitdaging aan!

Let's meet