Drupal 7 & 8 end-of-life: wat betekent dat voor jou?

Jennifer Bolink
Jennifer Bolink
24 januari 2020
5 minuten

In november 2021 zijn de versies 7 & 8 van het Drupal CMS ‘end-of-life’. Dat lijkt nog ver weg, maar het is belangrijk daar nu al rekening mee te houden. Waarom? End-of-life betekent dat de Drupal community stopt met het bieden van ondersteuning op deze versies. Beveiligingsfouten worden dan niet meer opgelost, waardoor jouw website aanzienlijk gevaar loopt als het gaat om hacken en het buitmaken van persoonsgegevens. Daarnaast vindt eind 2020 de lancering van Drupal 9 plaats. En al deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor jouw huidige Drupal website!

Drupal 7 naar 8/9

Deze ontwikkelingen hebben, met name voor huidige Drupal 7 gebruikers, grote gevolgen. Als je wilt dat jouw website ook na november 2021 up-to-date en veilig blijft, is het noodzakelijk deze op korte termijn te laten herbouwen in Drupal 8. De technische architectuur van Drupal 7 en 8 is namelijk zo verschillend, dat een upgrade van jouw huidige Drupal 7 website naar versie 8 erg complex is. In vrijwel alle gevallen is het laten herbouwen van jouw website de enige optie die overblijft. Is het dan niet handiger om te wachten totdat Drupal 9 gelanceerd is? Dat is gelukkig niet nodig!

 

Drupal 8 naar 9

Voor Drupal 8 komt er namelijk, zodra deze gelanceerd wordt aan het eind van 2020, wél een organische overstap naar Drupal 9. De digitale architectuur, van zowel Drupal 8 en 9 als die van toekomstige versies, komen namelijk wel overeen. Websites die nu op Drupal 8 draaien, kunnen op dezelfde manier geüpdatet worden naar 9 als tussentijdse updates van bijvoorbeeld 8.6 naar 8.7. Hierdoor is het in de toekomst niet meer nodig op een volgende Drupal versie te wachten. Je kunt dus richting de end-of-life datum van een versie instappen, zonder jezelf zorgen te maken over een korte levenscyclus.

Kortom; de upgrade van versie 8 naar 9 is niet te vergelijken met de overgang van 7 naar 8. Het is dus ook niet nodig om met een nieuwe website te wachten totdat Drupal 9 gelanceerd wordt.

Nilsson werkt al ruim 10 jaar met het Drupal CMS en heeft de kennis en ervaring om jou te helpen met een goede overstap naar Drupal 8 en later 9. Graag gaan we met jou in gesprek over de beste aanpak hiervoor.

We gaan ook graag jouw uitdaging aan!

Let's meet