Waarom je probleem nooit hét probleem is

Je kent het wel; je gaat naar een bureau voor een oplossing van je probleem. Je geeft duidelijk aan wat je verwachtingen zijn en wat er mag worden opgeleverd. Het bureau voert precies uit wat je vraagt, fijn! Maar is daarmee eigenlijk je probleem wel opgelost? Heb je je doel bereikt? Wat nu als je probleem een andere oorzaak heeft dan je dacht? Kun je echt je imago verbeteren met een nieuwe website en wordt je klantervaring beter door de uitvoering van SEO werkzaamheden?
Door kritische vragen te stellen, te varen op onze ervaring en kennis vanuit Design Thinking toe te passen vinden we samen het probleem achter je probleem en bouwen we op een duurzame manier aan je merk. Zo spendeer je je tijd (en budget!) precies op de plek waar je kunt groeien en werk je niet aan zaken waar je merk nog niet aan toe is of al lang voorbij is.
Design thinking - wat theorie
Design Thinking is een techniek, een strategie die je dwingt om doelgroepgericht te zijn. Je gaat op zoek naar échte pijnpunten en zoekt daarna pas naar de beste oplossingen daarvoor.
Je legt dus je focus op behoeften en uitdagingen van de gebruikers. Daar kom je achter door middel van interviews, onderzoek en gesprekken aan de voorkant. Je doet nu eenmaal wat je doet voor je klant (of gebruiker, partner, etc.). Het proces wordt verdeeld in verschillende fases waarin je gaat van veel informatie en ideeën verzamelen (divergeren) naar samenbrengen en vaststellen (convergeren). Je kiest waarmee je aan de slag wilt en we gaan ontwikkelen (divergeren) en vervolgens maken we een keuze om aan jou aan te leveren (convergeren).
Niet elk proces is zo zwart-wit (diamant diamant?) als dit. Meestal pakken we het niet zo uitgebreid aan hoor, maar het biedt wel een kijkje in hoe we zoeken naar het juiste probleem en de beste oplossing voor jou uitwerken
Het double diamond proces: vier stappen om oplossingen voor complexe problemen te vinden

Waarom wij kiezen voor een design thinking aanpak?
- Alleen door het échte probleem aan te pakken behaal je je doelstellingen.
- Als je de bron niet aanpakt, is geen enkele aanpak efficiënt.
- Jouw doel is om je klanten, partners, gebruikers te helpen. Ons doel is om jou daarbij te ondersteunen.
- Door te beginnen bij de basis, bouw je met elke volgende stap verder aan een sterk merk.
Maar hoe werkt dat dan?
Theorie is theorie. Maar hoe werkt dat nu in de praktijk? Om eerst maar even te nuanceren: op zoek gaan naar het echte probleem, betekent niet dat we iedere opdracht ineens groter maken. Maar we willen je wel zo goed mogelijk helpen. Het kan dus zijn dat je bij ons komt omdat je wilt werken aan onpage SEO, omdat je vindbaarheid mag groeien, maar dat wij eerst aan de slag willen met de techniek. Want om zo veel mogelijk uit SEO te halen, is het belangrijk dat je een goed functionerende website hebt. Het ‘probleem’ van je techniek moet dan eerst worden getackeled om een begin te maken aan een beter plekje in de zoekresultaten. Later kunnen we dat nog verder optimaliseren, misschien dan wel op het gebied van onpage SEO. Zo lossen we dus niet direct het probleem op dat je dacht te hebben, maar werken we aan je eigenlijke probleem.
Een frisse (en kritische) blik vanaf buiten helpt om verder te kijken. Misschien loop je zelf vast en kun je het zelf niet meer zien. We komen samen en met leuke, interessante werkwijzen komen we tot de kern van waar jij voor staat. Problemen achter problemen vinden mag namelijk ook best leuk zijn!
Een voorbeeld van de plank
Omdat wij altijd leveren wat je nodig hebt, en niet altijd wat je verwacht; hebben we nog wel een leuk voorbeeld. Onze klant 9292 was op zoek naar een manier om goed aan te blijven sluiten bij hun vele doelgroepen. Om dat te doen wilden ze graag werken met illustraties en animaties. Tijdens het traject kwamen we er echter achter dat illustraties en animaties niet zouden helpen om de volgende stap te maken. De huidige visuele identiteit bleek als geheel te beperkt, door deze te verbreden konden ze hun doelen beter bereiken door de huidige identiteit te verbreden. Dankzij die uitwerking kan er uit veel meer elementen worden geput, zonder beperkt te zijn tot enkel illustratie en animatie.
Het probleem achter het probleem; een stappenplan
Om tot het probleem achter het probleem te komen, gaan wij op een zoektocht. Wij duiken in je organisatie en gaan gesprekken aan met verschillende mensen binnen de organisatie, liefst ook nog met je klanten. Verder duiken we in de data, wat gebeurt er online; hoe en waarom word je gevonden?
- We beginnen dus met je vraag. We kijken kritisch en vragen ons af of we goed weten wat je bedoelt. Alleen als die basis duidelijk is, kunnen we verder.
- Daarna bespreken we de briefing, zitten we op 1 lijn?
- Tijd voor de zoektocht, waar zitten de pijnpunten achter dit probleem?
- Dan pas denken we over oplossingsrichtingen
- Die werken we uit in een voorstel.
Dit lijkt een heel lang proces, maar gaat vaak heel snel. Je kunt het namelijk zo gek maken als je zelf wilt.
Lang verhaal kort
Design thinking is niet nieuw voor ons. Wij zijn altijd al bezig geweest om te bouwen aan oplossingen die jouw merk verder gaan helpen. Soms zitten die oplossingen op een andere plek dan die je van tevoren had gedacht. Wees dus voorbereid op een eerlijk en kritisch gesprek waarbij onze focus echt ligt op jouw doelen en hoe we daar komen. Wil je eens samen kijken of jouw probleem echt je probleem is (want misschien is het wel zo he ;-) )? We nodigen je graag uit voor een vrijblijvend gesprek of een inspiratiesessie!
Keep reading

