Lennart Zweemer
Door Lennart Zweemer
Brand booster
Leestijd 8 minuten

Als adverteerder op Google Ads krijg je regelmatig aanbevelingen vanuit Google. Aanbevelingen hoe campagnes beter geoptimaliseerd kunnen worden en aanbevelingen die zorgen voor een betere optimalisatiescore van je account. Slim bedacht door Google, want het is mens eigen om een 100% score na te streven. De keuze tussen een 60% of een 100% score is natuurlijk snel gemaakt.

Het lijkt logisch om deze adviezen op te volgen, want het komt toch van Google zelf? Of misschien toch niet? Klakkeloos deze adviezen opvolgen, zal waarschijnlijk niet werken. Het is belangrijk om eerst te bekijken of deze aanbevelingen wel passen bij de doelstellingen van jouw bedrijf, of ze daadwerkelijk de beste resultaten voor jou zullen opleveren en waar ze vandaan komen.

Hier zijn een aantal redenen waarom je niet blindelings de automatische optimalisaties van Google Ads moet opvolgen.

  1. Er is geen one-size-fits-all oplossing

Google Ads heeft toegang tot een enorme hoeveelheid gegevens en gebruikt deze om geautomatiseerde aanbevelingen te doen. Maar deze aanbevelingen zijn niet altijd geschikt voor jouw bedrijf, doelgroep en doelstellingen. Ieder bedrijf is uniek en heeft andere behoeften. Het is belangrijk om altijd te testen en te meten wat werkt voor jouw bedrijf in plaats van gemakkelijk, met een paar klikken Google's advies op te volgen.

  1. Jouw verdienmodel of dat van Google?

Google verdient geld wanneer geklikt wordt op de zoekadvertenties. Daarom zal het bedrijf altijd aanbevelingen doen die meer klikken en uitgaven stimuleren. Dit betekent echter niet dat deze aanbevelingen ook leiden tot meer conversies, meer kwalitatief verkeer en een betere ROI voor jou. Het is dus belangrijk om een ​​balans te vinden tussen klikken en uitgaven, en de uiteindelijke resultaten die je wilt behalen. Binnen een account van een vakantie-aanbieder in Zeeland, met veel Duitse klanten, kwam de aanbeveling binnen om ’hotel deutsche küste’ en ’hotel deutsche nordsee’ als zoekwoorden toe te voegen. Een regio die op meer dan 500 kilometer afstand en een 5 uur en 21 minuten durende autorit van Zeeland ligt. Niet echt relevant leek mij?

  1. Controle houden over je campagnes

Wanneer de automatische optimalisaties worden opgevolgd, verlies je controle over je campagnes. Als adverteerder wil je de mogelijkheid hebben om in te grijpen wanneer nodig en handmatig wijzigingen aan te brengen. Dit is vooral belangrijk wanneer de campagne zich in een competitieve markt bevindt, zodat  je constant je strategie moet aanpassen. Het kan ervoor zorgen dat je te brede zoekwoorden toevoegt in je account die veel niet relevante zoektermen activeert. Net zoals de Performance Max campaigns geeft dit minder controle en inzichten op campagnes.

  1. Er kunnen onvoorziene gevolgen zijn

Het opvolgen van de automatische optimalisaties kan soms onvoorziene gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer Google een biedstrategie doorvoert die niet past bij jouw doelstellingen of geen rekening houdt met seizoensgebonden campagnes. Het is belangrijk om regelmatig de resultaten te monitoren en wijzigingen handmatig door te voeren om de campagnes optimaal te houden.

Dragen de aanbevelingen van Google dan helemaal niet bij?

Jawel, binnen de aanbevelingen van Google kunnen hele relevante tips zitten. Zoals het verbeteren van de kwaliteitsscore van je advertenties door het toevoegen van zoekwoorden in titels en beschrijving, budgetadvies in verband met een beperkt vertoningspercentage, relevante of succesvolle doelgroepsegmenten binnen jouw branche, inzichten in nieuwe zoekwoorden of inzicht in succesvolle locaties en apparaten binnen jouw account. Echter geldt hier dat de aanbevelingen beter handmatig kunnen worden beoordeeld en door de adverteerder zelf doorgevoerd.

In conclusie, is het verstandig de automatisch optimalisaties niet te accepteren. 

Zo voorkom je het verlies van overzicht, geef je controle over je account niet weg en neem je het realiseren van de doelstellingen van jouw bedrijf in eigen hand. Wel is het een goed idee om de aanbevelingen door te nemen. Er kan nuttige input tussen zitten op basis van zoekwoorden, biedstrategieën en responsieve advertentieteksten, waardoor jouw advertenties in kwaliteit kunnen toenemen. Ga bij iedere aanbeveling na wat het jou kan opleveren en waarom Google de aanbeveling maakt. Ondanks dat je hierdoor geen 100% optimalisatie score behaalt zorgt deze methode voor eventueel minder uitgaven, een hogere CTR of misschien een beter conversiepercentage. De KPI’s waar het écht om draait! Kortom: houd een kritische blik en wees tevreden met de 80% die je account volgens Google scoort!

Wil jouw organisatie de stap maken naar online adverteren via Google Ads en jullie vindbaarheid een boost geven? Neem dan vrijblijvend contact met ons voor de mogelijkheden! Heb je al een bestaand Google Ads account maar zou je graag audit willen aanvragen? Bekijk dan wat we voor vakantie-aanbieder Breezand hebben gerealiseerd en laat je inspireren.

Als Nilsson zijn we Google Partner. Dat geeft aan dat we meerdere experts op dit onderwerp hebben die samenwerken en dat we als Google Partner succesvol weten te adverteren voor verschillende klanten.

)

Keep reading

Afbeelding
Drupal10 update
31 augustus 2023
Waarom komt er steeds een update voor je website?
Het voelt misschien een beetje tegenstrijdig, maar je website is niet klaar als hij klaar is (vertrouw ons, we leggen dit uit 🙂). Er zijn zoveel redenen om een website te (laten) bouwen en bij elk van die redenen horen eigen functionaliteiten, designkeuzes en veiligheidsvereisten. Om daar steeds aan te kunnen blijven voldoen, moet Drupal up to date blijven. Zo blijft je website voldoen aan de redenen waarom we hem ooit bouwden én voldoet hij aan de eisen van nu.
Afbeelding
Vindbaar zijn als non-profitorganisatie: Google Ads Grants biedt uitkomst
30 augustus 2023
Vindbaar zijn als non-profitorganisatie: Google Ads Grants biedt uitkomst
Voor de meesten is het wel duidelijk: anno 2023 moet je goed zichtbaar zijn in de zoekresultaten. Dit kun je middels een SEO-aanpak organisch voor elkaar krijgen. Met andere woorden: je werkt hard om ervoor te zorgen dat je plek 1 bereikt van de resultaten. Maar het kan een intensief en langdurig proces zijn om dit te bereiken. En, daar komt nog bij dat organische zoekresultaten vaak vertoond worden onder de betaalde zoekresultaten (SEA). Dus, dan doe je zo hard je best om bovenaan te komen, maar krijgt de concurrent - die er veel minder intensief mee bezig is - alsnog een hogere plek, omdat deze betaalt voor advertenties. Heel platgeslagen is dat wat er dagelijks gebeurt en wij kunnen ons voorstellen dat dit, vooral voor veel non-profit organisaties, erg oneerlijk voelt…