Nicky
Door Nicky Riemens
Strateeg
Leestijd 3 minuten

Je maakt een website, richt je winkelschappen in of ontwikkelt een magazine. Het doel heb je duidelijk voor ogen: je gaat je doelgroep informeren, aanzetten tot conversie of stimuleren tot gedragsverandering. Aan enthousiasme geen gebrek, en ook de teksten, beelden en/of producten zijn zorgvuldig samengesteld. Maar dan.

Je bent niet de enige. En je hebt toch écht de aandacht van je doelgroep nodig voordat je je verhaal kunt vertellen. Daar komt bij dat het verdelen van aandacht grotendeels automatisch en onbewust gebeurt; moeilijk te analyseren dus. Eye tracking biedt daarvoor een oplossing. Door het kijkgedrag van je doelgroep objectief in kaart te brengen kun je je uitingen (of inrichting) optimaliseren aan de hand van relevante data. 

Waarom eye-tracking? 

Van detailhandel tot overheid: binnen elke sector krijgen we dezelfde vragen. Waar gaat de aandacht van de doelgroep precies naartoe? Krijgen ze cruciale informatie op de website mee, zien ze die advertentie überhaupt wel en welke producten vallen op? In een wereld waarin we gemiddeld 1546 promotie-uitingen per dag zien, is het voor jou als merk een flinke uitdaging om op te vallen. Zichtbaar zijn én de aandacht trekken, om vervolgens je boodschap te kunnen delen met je doelgroep. Met eye tracking kunnen we precies meten waar jouw doelgroep naar kijkt en hoe lang. En daar kunnen we conclusies aan verbinden. Wat gaat er goed, waar haakt je doelgroep af en waar liggen kansen om te optimaliseren?  

Hoe werkt eye-tracking? 

De eye tracker volgt (vaak door middel van een bril of bar) alle oogbewegingen en brengt daarmee in kaart welke aspecten de aandacht trekken, of welke aspecten juist niet. Wat voor  apparatuur hier precies voor gebruikt wordt, verschilt. Zo maakt neurUX gebruik van de software iMotions: eye tracking apparatuur voor schermgerelateerd onderzoek en eye tracking brillen voor breder onderzoek. Participanten krijgen een specifieke opdracht, bijvoorbeeld een winkelbezoek of de online aanschaf van een bepaald product. De apparatuur neemt hun kijkgedrag op en verzendt dit direct naar een gekoppeld apparaat zoals een mobiele telefoon. Simple as that. 

Stel je voor…

Je verkoopt zonnepanelen. Online. Je vraagt je af waarom maar weinig bezoekers van je website ook daadwerkelijk een offerte op maat aanvragen. Uit onderzoek met speciale eye tracking apparatuur (bijvoorbeeld de Tobii Pro Nano) blijkt dat bezoekers de button helemaal niet zien. Met een kleine aanpassing aan positionering en grootte van de button zorg je ervoor dat deze meer opvalt en door alle bezoekers wordt gezien. 

Ander voorbeeld! Je hebt een kledingwinkel en wil weten hoe de bezoekerservaring is. Ze zetten de eye tracking bril op en wat blijkt? Mensen kunnen specifieke merken moeilijk vinden, en ze gaan niet naar boven omdat ze twijfelen of dat nog bij de winkel hoort. Het toevoegen van signing brengt uitkomst en duidelijkheid, waardoor uiteindelijk de omzet stijgt. Thanks Eye tracking bril!;)

Resultaten in een heatmap 

Het wordt pas écht interessant als het gaat om de resultaten. Vergeet de excel-bestanden met oneindige pagina’s aan data! Een heatmap geeft de data van het eye tracking onderzoek overzichtelijk weer. Het kijkpatroon als een bewegende stip, die snel duidelijk maakt waar de ‘hotspots’ zich bevinden. En natuurlijk geldt net als in ieder ander onderzoek: hoe meer relevante participanten, hoe betrouwbaarder de uitkomsten. Een heatmap kan de video’s met kijkpatronen van verschillende participanten combineren. Hoe roder de plek op de map, hoe vaker deze plek is waargenomen. En het zal je verbazen hoeveel invloed een kleine verandering in beeld/opmaak/indeling kan hebben op deze heatmap! 

Afbeelding
Voorbeeld headmap
Kortom: eye tracking helpt bij: 
  • Inzicht krijgen in de klantreis en behoefte doelgroep;
  • Beoordelen of gebruikers de toepassing of winkel doorlopen zoals je voor ogen hebt;
  • Beoordelen of een uiting of product voldoende opvalt;
  • Beoordelen welke aspecten de aandacht trekken en welke juist niet;
  • Meten van de usability van je website of app.

Relevante inzichten dus! Want op basis van bovenstaande punten kun je die website nóg gebruiksvriendelijker maken, je winkelschappen zo inrichten dat je verkoopt wat je wil verkopen, en met je magazine vertellen wat je wil vertellen. En dat, is nog maar het begin ;).  

Next level: zoek de combinatie met Hotjar 

Heatmaps zijn overal! Naast eye tracking is Hotjar een populaire methode om websites en designs te beoordelen. De heatmaps zien er hetzelfde uit, maar zijn gebaseerd op compleet andere data. Hotjar trackt de bewegingen die je maakt met je muis, hoeveel je scrollt en waar je op klikt. Net zoals de eye tracking methode geeft dit relevante informatie over bezoekersgedrag op je website. In sommige gevallen kan het waardevol zijn deze twee methodes met elkaar te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin uit het eye tracking onderzoek blijkt dat bezoekers weinig aandacht schenken aan je USP’s, en Hotjar bevestigt dat dit bezoekers demotiveert om door te klikken. 

Jouw uitingen optimaliseren op basis van eye tracking? Of wil je gewoon meer weten, omdat je het onderwerp net als wij super interessant vindt? Neem contact met ons op! 

Afbeelding
voorbeeld
)

Keep reading

Blog
Afbeelding
Blog UCG
22 mei 2025
Waarom UGC (User-Generated Content) onmisbaar is voor ieder merk
“We moeten echt iets doen met user-generated content!” Klinkt die uitspraak je bekend in de oren? Dan ben je niet de enige. De term UGC gaat al een tijd rond, maar wat houdt het nou precies in? Eén ding is zeker: we kunnen er niet meer omheen. Want of je nu actief bent in e-commerce, recreatie of retail: UGC is geen nice-to-have meer, maar een must. In deze blog leggen we uit wat UGC is en waarom het onmisbaar is voor jouw merk.
Blog
Afbeelding
Blog_Authenticiteit_Teaser
08 mei 2025
De kracht van authenticiteit: Hoe je merk opvalt in een verzadigde markt
In een wereld vol artificial intelligence, greenwashing en fake news, verlangen consumenten meer dan ooit naar echtheid. Authenticiteit is niet alleen een mooi woord, maar tegenwoordig ook een factor voor succes. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de shoppers alleen koopt bij bedrijven die authentiek zijn. Maar wat betekent authenticiteit precies en hoe kun je dit als merk bereiken? In deze blog lees je er meer over en delen we vijf tactieken om je merk authentiek te maken.