Alex
Door Alex Vlieland
Projectmanager & Eigenaar
Leestijd 3 minuten

Als je gaat werken met een bureau wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk aan het werk gaan, een resultaat krijgen dat je hoopt en (vaak) het liefst ook snel aan de slag gaan. Om dat te bereiken, moet er een moment zijn dat we samen de wensen afstemmen. Dat doe je met een briefing. Maar wat maakt nu een goede briefing? Wij vertellen je graag hoe je ons het beste kunt helpen, zodat we samen tot het beste resultaat komen.

Help ons je helpen: de kracht van een goede briefing

Een briefing is de basis voor de verdere opdracht. Het geeft ons de kaders waarbinnen we kunnen werken en biedt de input die nodig is om tot het gewenste resultaat te komen. Een goede briefing is duidelijk, concreet, en beantwoordt de belangrijkste vragen. Maar geen paniek: ook als je zelf nog niet alles helder voor ogen hebt, kunnen we daar samen uitkomen. Hieronder hebben we de belangrijkste elementen van een goede briefing voor je op een rij gezet.

Wat staat er in een goede briefing? Een checklist

Om een goede briefing te schrijven, helpt het om een stapje terug te nemen en zo te kijken naar wat belangrijk is. Een aantal onderdelen komt dan over het algemeen wel naar boven:

  1. Doelstelling: Wat wil je bereiken met het project? Is het om meer bekendheid te genereren, verkoop te stimuleren, of je merk te versterken? Hoe beter wij begrijpen wat je voor ogen hebt, hoe gerichter wij kunnen werken.
  2. Doelgroep: Wie wil je bereiken? Is je doelgroep heel divers of juist heel specifiek? We kunnen je huidige contacten nog beter opzoeken, of juist werken aan nieuwe targets.
  3. Boodschap: Wat wil je zeggen? Heb je al een specifieke boodschap in gedachten of wil je dat wij meedenken over de inhoud? Dit helpt ons om de juiste toon en insteek te kiezen.
  4. Middelen: Denk hierbij aan het type content of product dat je wil laten maken. Is het een poster, een flyer, een social media-campagne of een website? Het medium, formaat en materiaal hebben invloed op de aanpak.
  5. Input: Heb je al iets klaarliggen waar we mee kunnen werken, zoals logo's, beeldmateriaal of tekst? Dit bespaart tijd en helpt ons om sneller tot een resultaat te komen.
  6. Inspirerend voorbeeld: Nee, je hoeft ons werk niet over te nemen. Maar misschien heb je zelf al iets in gedachten, zoals een schets, een voorbeeld van wat je mooi vindt, of een bepaalde richting waarin je wilt gaan. We horen het graag, zodat we een goed beeld krijgen van jouw wensen.
  7. Budget: Je budget bepaalt de mogelijkheden. Dit helpt ons om realistisch te blijven in wat we kunnen bieden en om samen te kijken welke opties haalbaar zijn. Vergeet niet: een groter budget betekent niet altijd automatisch een beter resultaat, maar het geeft wel meer vrijheid in middelen en uitvoering.
  8. Planning: Wanneer moet alles klaar zijn? De timing is cruciaal, niet alleen voor ons, maar ook voor eventuele inkoop, productie of andere externe factoren.

En met het doel voor ogen werken we toe naar jouw deadline. Vergeet die dus ook zeker niet met ons te delen! Een deadline zorgt soms nu eenmaal voor gedwongen keuzes. Denk aan middelen die digitaal moeten of bepaalde materialen die niet op korte termijn beschikbaar zijn. Hoe langer we hebben, hoe meer opties er (meestal) zijn. En we weten zo wat beter hoe snel we jullie achter de broek aan moeten zitten 🙂

 

Wat als je nog niet precies weet wat je wil?

Wil je nu graag van start met een nieuw project en weet je nog niet precies wat je wil? Leuk! want we zijn dol op zulke projecten. Zorg er dan wel voor dat je alles wat je wel weet opschrijft. Neem de checklist door en laat leeg wat je nog niet weet. Dat vullen we samen later wel in 🙂. Alle hersenspinsels zijn van harte welkom.

Elke briefing is anders

Niet elke briefing is hetzelfde. Soms krijgen we een hele strakke briefing met alle details (in een ingevuld briefingsdocument dat we van tevoren met je hebben gedeeld) en soms alleen een globaal idee. Beide werken, maar de aanpak verschilt. Hoe specifieker de briefing, hoe meer wij ons kunnen focussen op het uitvoeren van jouw visie. Maar als er nog ruimte is voor nieuwe ideeën, dan kunnen wij juist meedenken en je verrassen met creatieve invalshoeken.

Bereik je ons telefonisch, kom je bij ons langs, zet je je verhaal op papier, schrijf je een email of stuur je een postduif? Dat maakt voor ons niet uit. Wij hebben zin om samen te werken. We kunnen niet wachten om je briefing te ontvangen!

)

Keep reading

Blog
Afbeelding
Blog Social search_Teaser
10 maart 2025
Social search: sociale media als jouw zoekmachine
Sociale media houden ons dagelijks bezig. We checken het nieuws, kijken wat vrienden doen of bekijken een leuk kattenfilmpje. Alleen Facebook en Instagram houden ons al gemiddeld 114 minuten per dag bezig. Sinds kort gebruiken we sociale media niet alleen voor entertainment, maar ook als zoekmachine. Dit fenomeen heet social search. Gen Z kiest zelfs eerder voor TikTok dan voor Google als ze ergens naar op zoek zijn. Ook onder de rest van de bevolking groeit het gebruik van sociale media als zoekmachine. Maar waarom is dit belangrijk? En wat kan jij hiermee?
Blog
Afbeelding
3 mensen die interactie hebben
06 september 2024
Interactieve sessies: meer dan een middel tot een doel
Eenzaam achter de computer worden soms de mooiste strategieën en plannen opgeschreven. In perfect proza en helemaal ‘rond’. Maar of het straks in de praktijk ook werkt? Dat is nog niet gezegd, want nu komt de uitdaging van iedereen ‘mee’ krijgen. Om verder te komen met (of als) team, werkt het daarom vaak beter om samen het pad te leggen naar de toekomst zonder dat alles daarvoor ‘opgelegd’ wordt (en dan mag je het daarna van ons best omschrijven in een pracht van een verhaal! Of denk ook eens aan een leuke infographic of animatie).

In deze blog lees je meer over interactieve sessies en waarom wij ze zo graag inzetten.