Carlo Wiskerke
Door Carlo Wiskerke
Stagiair Marketing/Strategie
Leestijd 5 minuten

In een wereld vol artificial intelligence, greenwashing en fake news, verlangen consumenten meer dan ooit naar echtheid. Authenticiteit is niet alleen een mooi woord, maar tegenwoordig ook een factor voor succes. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de shoppers alleen koopt bij bedrijven die authentiek zijn. Maar wat betekent authenticiteit precies en hoe kun je dit als merk bereiken? In deze blog lees je er meer over en delen we vijf tactieken om je merk authentiek te maken.

Wat betekent authenticiteit?

Mooi woord, maar wat is authenticiteit nou? Het betekent trouw zijn aan jezelf en je waarden, ondanks externe druk en verwachtingen. Voor bedrijven is het daarom essentieel om de eigen kernwaarden duidelijk te hebben en deze consistent te verkondigen. Je weet waar je voor staat en doet waar je voor staat. Dat is authenticiteit. En het werkt in de praktijk: uit cijfers blijkt dat 90% van de millennials de voorkeur geeft aan authentieke merken en dat 64% van de klanten bereid is meer te betalen voor authenticiteit.

 

De kenmerken van een authentiek merk

Authenticiteit herken je niet zomaar. Echt authentieke merken onderscheiden zich door hun consistentie, transparantie, klantgerichtheid, sterke storytelling en een duidelijk doel. Een bedrijf als LEGO is een ideaal voorbeeld: ze zijn consistent in het verkondigen van hun kernwaarden (plezier & creativiteit), zijn transparant over de productieketen en betekenen veel voor klanten, planeet en partners. Deze eigenschappen maken het tot een authentiek merk dat vertrouwen en loyaliteit opbouwt.

 

Wat bereik je met authenticiteit?

Leuk dat ‘authentiek zijn’, maar is dat niet een beetje ouderwets? Helemaal niet! Authenticiteit is een game changer door veranderend consumentengedrag. Consumenten verwachten echtheid en transparantie. En in ruil daarvoor krijg je als merk veel terug:

  • Vertrouwen: authenticiteit zorgt voor dieper (merk)vertrouwen onder de doelgroep. En vertrouwen zorgt voor meer omzet: 81% van de consumenten vindt dat vertrouwen in een merk cruciaal is voor hun aankoopkeuze.
  • Juiste doelgroep: authenticiteit trekt mensen aan die écht geïnteresseerd zijn in jouw merk, inclusief waarden en persoonlijkheid.
  • Klantloyaliteit: authentieke merken creëren een emotionele band tussen merk en consument, waardoor consumenten jouw producten gaan aanprijzen.
  • Onderscheidend vermogen: in de huidige verzadigde markt is authenticiteit een differentiërende factor - je valt op.
  • Betrokkenheid: betrokkenheid gaat om zinvolle interacties met je doelgroep. Originele content zorgt voor hogere betrokkenheid; 77% van consumenten reageert op content die oprecht en herkenbaar aanvoelt.

 

Aan de slag: in 5 stappen naar next level authenticiteit

Nu we weten wat je kunt bereiken met authenticiteit, willen we dat ook in de praktijk voortbrengen - maar hoe doe je dat? Hier zijn enkele stappen om een authentiek(er) merk te vormen:

  1. Definieer je kernwaarden: maak duidelijk waarom jouw merk bestaat en welke positieve impact jij wilt maken/welke wensen je wilt vervullen. Dit zorgt voor vertrouwen en langdurige klantrelaties, omdat consumenten zich kunnen identificeren met jouw waarden en missie. Zie als voorbeeld hiervoor onze case SDR.
  2. Neem het gehele bedrijf mee: betrek iedereen in het bedrijf bij het proces om authenticiteit te implementeren. Medewerkers en managers zullen dan de kernwaarden uitdragen in hun dagelijkse werkzaamheden. Zij vormen namelijk ook jouw bedrijf. Tip: Introduceer de mensen achter het bedrijf om een authentiek gevoel en meer vertrouwen te creëren bij klanten.
  3. Vertel je verhaal: gebruik storytelling om je merk, kernwaarden en missie te communiceren. Dit zorgt voor een emotionele band met de klant en creëert langdurige klantrelaties. Een goed verteld verhaal maakt je merk uniek en memorabel. Bekijk als voorbeeld onze case Welcome.in.
  4. Wees consistent en transparant: wees consistent door elke keer dezelfde branding elementen te gebruiken en schrijf in je eigen ‘merkstem’ over alle kanalen heen. Wees daarbij eerlijk en transparant over wat je doet en waarom je het doet. Dit zorgt voor zekerheid, vertrouwen en begrip, wat essentieel is voor authenticiteit. Bekijk onze cases van BGB Office Solutions en Sea Shepherd als voorbeeld hiervoor.
  5. Bouw een gemeenschap op (reageer ook): na deze stappen communiceer je actief met de doelgroep en bouw je een gemeenschap rond je merk, waarmee je ook praat. 83% van de consumenten respecteren een merk dat luistert en spreekt met hen. Het versterkt klantloyaliteit en -betrokkenheid, wat ervoor zorgt dat klanten zich gewaardeerd voelen. Bekijk hierover bijvoorbeeld onze case van ANBO.

 

Tenslotte

Authenticiteit implementeren kost tijd, toewijding, transparantie en consistentie. Met bovenstaande stappen brengen we je hopelijk ietsjes dichter bij een toekomstbestendig en authentiek merk. Wil je ook een authentiek merk bouwen, maar weet je niet waar te beginnen? Vraag Nilsson om hulp! Voel je vrij om contact met ons op te nemen en ontdek wat er mogelijk is.

)

Keep reading

Blog
Afbeelding
Blog Social search_Teaser
10 maart 2025
Social search: sociale media als jouw zoekmachine
Sociale media houden ons dagelijks bezig. We checken het nieuws, kijken wat vrienden doen of bekijken een leuk kattenfilmpje. Alleen Facebook en Instagram houden ons al gemiddeld 114 minuten per dag bezig. Sinds kort gebruiken we sociale media niet alleen voor entertainment, maar ook als zoekmachine. Dit fenomeen heet social search. Gen Z kiest zelfs eerder voor TikTok dan voor Google als ze ergens naar op zoek zijn. Ook onder de rest van de bevolking groeit het gebruik van sociale media als zoekmachine. Maar waarom is dit belangrijk? En wat kan jij hiermee?
Blog
Afbeelding
12 november 2024
Hoe schrijf je een goede briefing?
Als je gaat werken met een bureau wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk aan het werk gaan, een resultaat krijgen dat je hoopt en (vaak) het liefst ook snel aan de slag gaan. Om dat te bereiken, moet er een moment zijn dat we samen de wensen afstemmen. Dat doe je met een briefing. Maar wat maakt nu een goede briefing? Wij vertellen je graag hoe je ons het beste kunt helpen, zodat we samen tot het beste resultaat komen.