Carlo Wiskerke
Door Carlo Wiskerke
Stagiair Marketing/Strategie
Leestijd 5 minuten

Sociale media houden ons dagelijks bezig. We checken het nieuws, kijken wat vrienden doen of bekijken een leuk kattenfilmpje. Alleen Facebook en Instagram houden ons al gemiddeld 114 minuten per dag bezig. Sinds kort gebruiken we sociale media niet alleen voor entertainment, maar ook als zoekmachine. Dit fenomeen heet social search. Gen Z kiest zelfs eerder voor TikTok dan voor Google als ze ergens naar op zoek zijn. Ook onder de rest van de bevolking groeit het gebruik van sociale media als zoekmachine. Maar waarom is dit belangrijk? En wat kan jij hiermee?

In deze blog lees je meer over social search, de SEO hierachter en hoe jij dit kunt benutten.

Van Google naar sociale media: Hoe we tegenwoordig zoeken

Online zoeken doen we als geen ander. Jaarlijks worden er 2,2 biljoen zoekopdrachten verwerkt, waarvan 2 biljoen via Google. De telefoon speelt hierin een grote rol: dagelijks besteden we gemiddeld 4 uur en 37 minuten op onze telefoon en 61,5% van het internetverkeer komt van mobiele apparaten. Maar liefst 54% van alle generaties gebruikt hun telefoon om te zoeken en onder Gen Z is dit zelfs 80%.

Hoewel Google nog altijd de grootste is, groeit het gebruik van YouTube, TikTok en Instagram als zoekmachine. Deze platformen bieden échte inzichten van échte mensen en dagen traditionele zoekmachines uit. Google toont daarom al korte video’s van TikTok in de SERP’s.

Onder Gen Z en millennials is YouTube de meest gebruikte app op de telefoon. Van Gen Z gebruikt 77% YouTube en van de millennials zo’n 84%. Instagram, Facebook en TikTok volgen, met Google pas daarna. Volgens The New York Times is YouTube zelfs een betere zoekmachine dan Google. Voor het ontdekken van merken, producten en ervaringen kiest bovendien 57% van Gen Z YouTube, 53% TikTok, 44% Instagram en slechts 29% Google.

 

Waarom de nieuwe generaties voor social search kiezen?

Waarom komt deze trend nu op? Nou, de nieuwe generaties (Gen Z en Millennials) drijven deze shift naar social search. Dit is waarom zij kiezen voor social search:

  • Authenticiteit: Social search resultaten zijn authentiek en bieden de ervaring waar gebruikers naar zoeken. Dit is het allerbelangrijkste voor zoekmachinegebruikers vandaag de dag.
  • Short-form content: 22% van de gebruikers kiest voor social search vanwege de snelle, boeiende short-form content. Zoek bijvoorbeeld naar ‘easy brownie recipe’ op Instagram of TikTok en je ziet direct een video met alle stappen.
  • Personalisatie: De zoekresultaten via Google variëren slechts lichtjes per gebruiker. Zoekresultaten op social media zijn gepersonaliseerd per gebruiker, zoals te zien is op de ‘for you-page’.
  • Gemak: Bij Google moet je zelf klikken op blogs, afbeeldingen of video's. Social search toont direct wat je zoekt.
  • Toch al bezig: 29% van de gebruikers vindt zoeken op sociale media makkelijker omdat ze toch al actief zijn op het platform.

Social search biedt bedrijven veel kansen, vooral in de social SEO of Social Search Optimization (SSO). Zichtbaarheid op sociale media is belangrijk, omdat 83% van de klanten zich daar oriënteert. Door hierop in te spelen, verhoog je de kans om gevonden te worden, krijg je inzichten in concurrenten en de markt, en kun je jezelf onderscheiden.

 

Hoe kan jij social SEO inzetten?

Je kunt social SEO inzetten op alle social media platformen. Met deze tips zullen jouw social media accounts beter gevonden worden in de tijd van social search:

  • Keywords: Gebruik belangrijke en relevante zoekwoorden in je bio, posts en beschrijvingen. Het uitspreken hiervan in video-content helpt ook. 
    Tip: gebruik vooral long-tail keywords (zoektermen van 3+ woorden) voor gerichte zoekopdrachten.
     
  • Hashtags: Gebruik hashtags in content, titels en beschrijvingen voor extra body en meer relevantie. 
    Tip: gebruik ook jouw eigen merknaam als hashtag (bijvoorbeeld #NilssonAgency), voor meer authenticiteit.
     
  • Locatie toevoegen: Voeg locaties toe waar mogelijk zodat gebruikers in de regio je ook kunnen vinden. Op zoektermen met regio wordt namelijk veel gezocht. Dit verhoogt de relevantie van jouw content.
     
  • Ondertiteling: Voeg ondertiteling toe bij video-content voor toegankelijkheid voor mensen die doof of slechthorend zijn of zonder geluid willen kijken. Wil je meer weten over toegankelijkheid? Bekijk dan eens onze website vet-toegankelijk.nl.
     
  • Links optimaliseren: Gebruik UTM-parameters om social media verkeer naar je website te meten en je content beter af te stemmen op je doelgroep. 
    Tip: maak je links klikbaar en stuur gebruikers naar relevante landingspagina’s.

 

Deze tips zijn de eerste stappen om beter vindbaar te worden via sociale media. Social search zal waarschijnlijk blijven groeien. Pak deze kans en optimaliseer nu jouw socials. Wil je het optimaliseren van jouw (sociale) SEO overlaten aan experts? Bij Nilsson staan we voor je klaar. Neem gerust contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.

)

Keep reading

Blog
Afbeelding
12 november 2024
Hoe schrijf je een goede briefing?
Als je gaat werken met een bureau wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk aan het werk gaan, een resultaat krijgen dat je hoopt en (vaak) het liefst ook snel aan de slag gaan. Om dat te bereiken, moet er een moment zijn dat we samen de wensen afstemmen. Dat doe je met een briefing. Maar wat maakt nu een goede briefing? Wij vertellen je graag hoe je ons het beste kunt helpen, zodat we samen tot het beste resultaat komen.
Blog
Afbeelding
3 mensen die interactie hebben
06 september 2024
Interactieve sessies: meer dan een middel tot een doel
Eenzaam achter de computer worden soms de mooiste strategieën en plannen opgeschreven. In perfect proza en helemaal ‘rond’. Maar of het straks in de praktijk ook werkt? Dat is nog niet gezegd, want nu komt de uitdaging van iedereen ‘mee’ krijgen. Om verder te komen met (of als) team, werkt het daarom vaak beter om samen het pad te leggen naar de toekomst zonder dat alles daarvoor ‘opgelegd’ wordt (en dan mag je het daarna van ons best omschrijven in een pracht van een verhaal! Of denk ook eens aan een leuke infographic of animatie).

In deze blog lees je meer over interactieve sessies en waarom wij ze zo graag inzetten.