Nicky
Door Nicky Riemens
Strateeg
Leestijd 3 minuten

Duizenden gemeentelijke websites zijn in slechte staat. Ze zijn verouderd, niemand schenkt er meer aandacht aan, het onderhoud is achterstallig en bovendien voldoen ze niet (meer) aan de verplichte beveiligingseisen.

Vaak gaat het om ‘vergeten’ websites voor campagnes, samenwerkingsverbanden of evenementen. Het overzicht en het eigenaarschap is helemaal kwijt (‘welke websites hebben we ook alweer allemaal in beheer?’) en met de tijd worden al deze websites steeds kwetsbaarder… tijd om dit probleem op te lossen én in de toekomst te voorkomen! 
 

Veiligheidsrisico’s

Volgens de nieuwste cijfers voldoet maar 28% van de 10.000 gemeentelijke websites aan de verplichte beveiligingsstandaarden voor overheden*. Dit betekent dat deze websites bijvoorbeeld geen beveiligde mailserver garanderen, en ook geen beveiligde HTTPS verbinding gebruiken. Nietszeggende termen voor iemand die hier niet in thuis is, maar zeer aantrekkelijk voor hackers. Tref je iemand die hier misbruik van wil maken, dan is het risico dat via de vergeten website ook andere websites gevaar lopen. 

3 stappen om je digitale ecosysteem te optimaliseren 

Hoeveel websites houdt jouw gemeente op dit moment in de lucht? Schrik niet: dat zijn er al snel tientallen en in sommige gevallen zelfs honderden. En net zoals een gemeentewinkel zijn deze websites idealiter allemaal relevant, digi-toegankelijk en veilig. Doorloop onderstaande stappen om dit te realiseren door je digitale ecosysteem te ordenen en te optimaliseren waar nodig, of neem een bureau in de arm om je hierbij te helpen. 

Stap 1: Inventariseren

Welke websites zijn er, welke zijn nog relevant, en welke dragen al lang niet meer bij aan de doelstellingen die ooit bepaald zijn? Wat zijn kosten, bezoekersaantallen, samenhang? Voldoet de website nog aan de veiligheidseisen en WCAG-richtlijnen? 

Stap 2: Updaten of uit de lucht halen

Maak keuzes op basis van bovenstaande inventarisatie. Verdient de website een update? Of vormt de website enkel een onnodig risico en kun je deze dus beter uit de lucht halen? 

Stap 3: Voorkomen

Minstens net zo belangrijk: dit in de toekomst zien te voorkomen. Dit begint met eigenaarschap. Wie is er verantwoordelijk, wie houdt de status in de gaten? De IT’er? De communicatiemedewerker? Of een extern bureau? 

In de toekomst voorkomen: zo doen wij dat

Wij snappen dat eigenaarschap in de loop van de tijd kan veranderen. Denk aan de afloop van een project, een collega die vertrekt of andere prio’s. Onze werkwijze tackelt een groot gedeelte van dit probleem. Want wanneer wij een website ontwikkelen, garanderen we dat deze voldoet aan de veiligheidseisen en WCAG-richtlijnen. Na ontwikkeling en livegang voeren we periodieke updates uit om aan deze eisen te blijven voldoen. Hierbij krijg je als gemeente een zogenaamde ‘opt-out’ om mee te gaan: wil je niet mee in de update, dan halen we de website uit de lucht. Zo zorgen we er samen voor dat jouw website niet meer vergeten wordt.

Meer weten, of benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Laat het ons weten! 

*zie artikel ´duizenden websites gemeenten in slechte staat´ van binnenlandsbestuur.nl

)

Keep reading

Blog
Afbeelding
Blog UCG
22 mei 2025
Waarom UGC (User-Generated Content) onmisbaar is voor ieder merk
“We moeten echt iets doen met user-generated content!” Klinkt die uitspraak je bekend in de oren? Dan ben je niet de enige. De term UGC gaat al een tijd rond, maar wat houdt het nou precies in? Eén ding is zeker: we kunnen er niet meer omheen. Want of je nu actief bent in e-commerce, recreatie of retail: UGC is geen nice-to-have meer, maar een must. In deze blog leggen we uit wat UGC is en waarom het onmisbaar is voor jouw merk.
Blog
Afbeelding
Blog_Authenticiteit_Teaser
08 mei 2025
De kracht van authenticiteit: Hoe je merk opvalt in een verzadigde markt
In een wereld vol artificial intelligence, greenwashing en fake news, verlangen consumenten meer dan ooit naar echtheid. Authenticiteit is niet alleen een mooi woord, maar tegenwoordig ook een factor voor succes. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de shoppers alleen koopt bij bedrijven die authentiek zijn. Maar wat betekent authenticiteit precies en hoe kun je dit als merk bereiken? In deze blog lees je er meer over en delen we vijf tactieken om je merk authentiek te maken.