Arbeidsmarketing; wie, hoe, wat en waar?

Op het moment van schrijven heeft Indeed maar liefst 361.710 vacatures openstaan. In ieder sector wordt er gestreden om vacatures op te vullen en nieuw personeel binnen te halen. Arbeidsmarketing, employer branding, recruitment marketing en ga zo maar door, zijn de hot topics van dit moment!
Om succesvol te zijn op een overspannen arbeidsmarkt is het essentieel de basis goed te hebben staan, om tegenwoordig personeel te werven is het belangrijk meer te doen dan enkel een aantrekkelijk uithangbord aan je voordeur te hangen. Staat de basis goed? Dan is het tijd om je werkgeversmerk te vermarkten! Maar hoe je doe je dit? En van welke slimme marketingtechnieken kan een bedrijf gebruik maken?
Bepaal eerst je doelgroep
Bij iedere vacature past een profiel, een profiel dat gebaseerd is op opleiding, werkervaring, opleidingsniveau en locatie. Maar daarnaast zullen bestaande en potentiële werknemers ook bepaald interesses hebben die eventueel kunnen leiden tot een andere interessante doelgroep vorming. Kijk dus verder dan de enkel vereisten voor de vacature! Heb je een duidelijk beeld welke doelgroepen je wilt benaderen? Dan is het tijd om te bepalen hoe en waar je de doelgroep gaat benaderen!
Communiceer meer dan alléén de vacature
Tegenwoordig onderscheid een organisatie zich niet meer met het bieden van marktconform salaris, 20 wettelijke vakantiedagen of een auto van de zaak. Schotelen concurrentie dit ook voor aan potentiële medewerkers? Precies! Overtuig de doelgroep door gebruik te maken van de mogelijkheden die je hebt om jouw werkgeversmerk en bijbehorende vacatures in de markt te zetten! Via LinkedIn, Snapchat, Facebook, TikTok, Instagram en YouTube kan je uitstekend gebruik maken van visuele onderscheidende content. Maak gebruik van de functies van deze kanalen en laat jouw organisatie zien en waarom iemand er wilt werken. Combineer een LinkedIn post, YouTube bumper advertentie en een Instagram story om geïnteresseerde doelgroepen het volledige verhaal te vertellen, het hoeft allemaal niet binnen één boodschap te passen!
Gebruik maken van slimme targeting, maar hoe?
Waar in de tijd van Mad Men nog ‘’met hagel werd geschoten’’ in landelijke kranten kan er hedendaags gebruik worden gemaakt van slimme online targeting. Wist je bijvoorbeeld dat je via LinkedIn personen kan bereiken op basis van branche, opleiding, werkervaring en interesses? Zo vertaal je de vereisten van vacatures direct door naar de doelgroepen in je wervingsproces.
Echter zal een combinatie van deze gegevens een erg specifieke doelgroep creëren en wordt er aan alle kanten aan deze doelgroep getrokken. Zet daarom een funnel op die jouw verhaal vertelt en bredere doelgroepen aanspreekt boven in de funnel. Focus bijvoorbeeld op enkele opleidingen, bepaalde interesses of juist een branche waar de doelgroep werkzaam is. Laat hen het verhaal van jouw werkgeversmerk zien.
Een volgende stap is door op basis van de interactie met jouw campagne, het bezoeken van career pagina’s of het volgen van het jouw ‘werkenbij’ pagina deze doelgroepen wederom te benaderen. Hiermee verklein je de doelgroep tot er een selecte doelgroep overblijft die online heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in jouw werkgeversmerk en zich beschikbaar stellen om een vacature in te zien!
Met deze opzet schreeuw je niet vanaf moment één ‘’SOLLICITEER HIER’’, maar activeer je de latente behoefte bij een doelgroep om bij jouw organisatie te komen werken! 95% van alle werkzoekenden geeft namelijk aan dat zij in het oriëntatieproces vooral zoeken naar informatie over het bedrijf en de mensen die er werken. (bron)
Kijk verder dan het heden
Via Google Jobs en zoekmachine advertenties zorg je ervoor dat relevante doelgroepen direct terecht komen bij openstaande vacatures wanneer zij naar een specifieke vacature zoeken. Helaas is deze doelgroep erg klein op dit moment en is het essentieel voor (grote) organisaties verder te kijken dan alleen het heden. Want als het op dit moment al zo moeilijk is goed geschoold personeel te werven, hoe zit dat dan met het personeel van de toekomst? Heb je bijvoorbeeld veel openstaande technische vacatures? Focus je dan niet alleen op de de werknemers van dit moment maar ook die van de toekomst. Bekijk hoe je doelgroepen kan bereiken die nog in opleiding zijn en laat zien hoe interessant het is om later in jullie branche te komen werken! Organiseer bijvoorbeeld een meeloopdag om het beroepsveld uit te leggen en zorg dat wanneer de doelgroep gereed is om de arbeidsmarkt op te gaan, zij jouw organisatie nog steeds kennen!
Samengevat:
- bepaal de potentiële doelgroep
- communiceer meer dan alleen de vacature
- creëer een funnel om jouw werkgeversmerk te vermarkten
- kijk verder dan alleen het heden!
Heb jij op dit moment een arbeidsmarketing vraagstuk? Je zal niet de enige zijn! Maar jij kan wel één van de weinigen worden om bovenstaande stappen door te voeren in jouw wervingsproces, om zo de huidige maar ook toekomstige vraagstukken te tackelen! We zijn er bij Nilsson van overtuigd dat een goede combinatie van employer branding, digitale producten en marketinginzet jouw organisatie naar een volgend level tilt! Neem contact met ons op en we sparren graag mee!